DØJER DU MED HEDETURE OM NATTEN?

HEDETURE OG SVEDETURE # Du er heldigvis ikke alene! De fleste kvinder vil i løbet af livet opleve at blive "ramt" af overgangsalderen, der er en hyppig årsag til hedeture - både i de vågne timer - og om natten hvor det er med til at ødelægge din søvnrytme. Det er en faldende mængde af østrogen i kroppen, der forårsager hedeture - eller svedeture, som nogen også ynder at kalde det. Hedeture kan være pludselige, og mærkes som kraftige varmebølger, der skyller gennem hele kroppen. Nogen sveder voldsomt og kan f.eks. også få hjertebanken og tillige blive ør eller svimmel.

Kvinder døjer i gennnemsnit med hedeture i fire år, men du kan være uheldig, at du er blandt de ca. 10 pct. hvor det strækker sig over 10-12 år. Størstedelen føler sig mest generet om natten, hvor søvnen - og dermed hele døgnrytmen - kan blive påvirket. I dagtimerne er det måske almindeligt med 5-10 hedeture - men om natten kan det sagtens være i omegnen af 50 temperaturudsving. Samtidig har overvægtige kvinder ofte flere gener end normalvægtige kvinder.

Humørsvingninger

Humørsvinger er ofte også en gene i forbindelse med overgangsalderen, og nogle kvinder kan føle sig mere irritable og periodevis uoplagte i overgangsalderen. De hyppige hedeture og temperaturudsving om natten, har det ofte med at afbryde nattesøvnen - og har således også stor betydning for de psykiske reaktioner.

Hvornår er det så lige at det sker?

Præcis hvornår overgangsalderen indtræffer, er meget individuelt - den gennemsnitlige kvinde er dog omkring de 50. Ofte begynder generne og natlige svedeture flere år før man kommer i den egentlige overgangsalder - for nogle kvinder - helt ned i 30'erne. Overgangsalderen er en naturlig del af livet, og kræver som udgangspunkt ikke lægelig behandling. Hvis du får symptomer der er for generende, bør du dog kontakte din læge, som også kan give råd og vejledning til hvordan du kommer bedst igennem denne fase.

Hvad kan jeg selv gøre?

Motion lindrer...

Motion er altid sundt! Men udover at styrke din krop, så er der flere af vores spørgeundersøgelser der fortæller os, at motion også kan hjælpe med at mindske antallet af hedeture. Måske er det fordi, normalvægtige - og i særdeleshed veltrænede - kvinder har en bedre varmeudskillelse end hvis man f.eks. er overvægtig. Men det kan selvfølgelig også tænkes, at kvinder, der ikke døjer med så mange gener i overgangsalderen - bare har mere overskud og energi til at dyrke motion...

Prioritér din søvnrytme - og vælg din dyne med omhu

Du skal vælge en god dyne, der både kan absorbere og lede fugten væk fra din krop - og som samtidig aktivt regulerer optagelse og afgivelse af din kropsvarme. Uanset om du er en af de "uheldige", der kommer til at døje med disse gener i mange år - er det en rigtig god investering der kan være med til at højne både din - og måske dine omgivelsers - livskvalitet og glæde i hverdagen. Så en god nats søvn - hvad er den egentlig værd for dig?